Woodland Burial Parks
Norwich, Epping,
Beaconsfield
UK
IMG_0051
press to zoom
DSC00485-1
press to zoom
DSCF0018
press to zoom
NBP WH from courtyard copy
press to zoom
WBP Woodland Doors
press to zoom
IMG_2247 copy.JPG
press to zoom
Admin-progression12 copy.jpg
press to zoom
IMG_0227 copy.JPG
press to zoom
IMG_0847
press to zoom
DSC00049-1
press to zoom
DSC00054-1
press to zoom
WBP Admin Interior
press to zoom
CBP Reception 1.jpg
press to zoom
WBP BBP RC Long Side
press to zoom
NBP RC from wood .jpg
press to zoom
NBP Sanctuary .jpg
press to zoom
IMG_2246
press to zoom
Sanctuary Colney
press to zoom
IMG_0057
press to zoom
WBP Gather+ Woodland
press to zoom
IMG_0045
press to zoom
press to zoom
oon WBP viewing platform
press to zoom
press to zoom
1/1

The return of the body to the earth in places designated as sacred is as ancient as our existence on this planet.

These woodland burial parks were intended as places of rest for people of all beliefs and cultures.

The brief for the design was that the buildings were to carry a sacred presence and yet to be clearly non denominational in character. The designs emerged as a response to the emotional and spiritual journey we take while honouring the lost life of a loved one.

This journey revealed itself as one of seven gateways which have been embodied in built form and landscape device.  The first being the gate through which people enter the sanctity of the burial park and the last being the grave.  

These buildings reside as stations on that journey,  each of an appropriate character and provide the living with a silent and loving embrace, whilst making the deep journey of release that death of a loved one evokes.

The project initially received objections from the Don Valley environmental protection group who subsequently proposed the project for a special award, largely because of the sensitive and skillful work of John Dejardin the project's landscape architect. Out of nowhere received the South Norfolk Design Award and came runner up in the EDP architectural awards to the new 60 Million Civic Centre for Norwich designed by Richard Rogers.

 

Quite satisfactory!!